30 Eylül Cumartesi 2023

Robotik Kodlama Nedir? Eğitimi, Seti ve Oyunları

Robotik kodlama, öngörülüyor ki önümüzdeki yıllarda hali hazırdaki insan gücünün yerine geçecek. Arama motorlarında ise robotik kodlama nedir sorusu giderek arama trendlerine girmiş durumda. Ülkemizde pek rastlamasak bile farklı ülkelerde, yani gelişmiş ülkelerde insanların çoğu akıllı evlerde yaşıyor. Kendileri işte iken evlerinde bulunan cihazlara çeşitli bilişim teknolojilerinin sağladığı imkanları kullandıkları eşyalar ile sinyaller yollayarak, evlerinde bulunan robotik kodlama ile yapılan eşyaları kontrol ediyor. Robot süpürge buna en basit örnek. İnsanlar artık yerinden kalkmadan her işi kolay bir şekilde yapabiliyor. Son zamanlarda ilk okullarda bile robotik kodlama eğitimi verilmekte. Bu da şunu gösteriyor ki gelecekte robotik kodlama örnekleri gittikçe hayatımıza girecek. Bu yazımızda sizlere robotik kodlama eğitimi ve seti ilgili bazı yararlı bilgiler vereceğiz.

Robotik kodlama günümüzde oldukça popüler bir alan olmaya başladı.

Robotik Kodlama Nedir?

Son zamanlarda sıklıkla aranan Robotik kodlama nedir? sorusuna cevap verecek olursak; kodlama süreci başta geliyor. Kodlama ile ilk önce robotun yapacağı görevler belirleniyor ve kodlanıyor sonrasında ise gözlemler yapılıyor. Tüm hareketler gözlenip, denemeler yapılıyor ve son olarak koda şekil verilip işlem tamamlanıyor. Bir nevi deneme yolu ile kodlama hazırlanmış oluyor.

Kodlama, günümüzde yaşamın her alanında kullanılmakta. Akıllı telefonlarımızdan, mikrodalga fırınlara hatta ve hatta arabalarımızda bile serüveni mevcut. Bu da bizim için kodlamanın ne kadar önemli olduğu gözler önüne seriyor . Robotik kodlama süreci ise, robotun türüne göre çeşitlilik gösteriyor. Robotun hangi alanda kullanılacağı ile ilgili olan bu durum başlangıç seviyelerinden robotik kodlama setleri kullanılarak deneme yanılma yolu ile bir çok testten geçiyor. Bu da kişinin süreç dilimi içerisinde oldukça sabırlı, dikkatli bir çalışma gerçekleştirmesi yoluyla oluyor.

Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?

Öğrencilerin Robotik kodlama nasıl yapılır sorusu gün geçtikçe aradığı en popüler soruların başında geliyor. Robotik ve kodlama, kodlanacak robotun özelliklerine göre şekilleniyor. Ve bunun yanı sıra görsellik ile matematik biliminden faydalanılıyor. Bunun sebebi ise, kodlanan robotun geri bildirimlerinin gerçekçi bir geri dönüşünün olup olmadığının öğrenilmesi oluyor. oluşturmak için ise Raspberry Pi, Arduino gibi yazılım araçlarını bilmek gerekiyor. Bununla birlikte robotik-kodlama eğitimi alanında hangi diller kullanılıyor diye soracak olursanız;

İlginizi Çekebilir  Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Taban Puanları 2022

Bu yazılım dilleri çeşidinde C, C#, Fortran, Python, Java gibi yaygın programa dilleri de kullanılmaktadır. Son zamanlarda ise C++ programlama dili en çok kullanılan yazılım dilleri arasına girmiş bulunmakta. Bunun sebebi ise nesne yönetimli programlamaya imkan sağlaması. Robotik-kodlama eğitimi alanına örnek verecek olursak, Arduino ile genellikle C’nin programlama dilleri kullanılmakta. Bunun ile birlikte uygulamalı kodlama oluşturulduğunda, programlama dilinin mantığının ne olduğunu da bilmek gerekiyor. TAM 100 ADET PROGRAMLAMA DİLLERİ İÇİN BU YAZIMIZA GÖZ ATABİLİRSİNİZ.

Robotik Kodlama Eğitimi

Robotik kodlama eğitimi bilimi her geçen gün önemini daha da arttırmaya devam ediyor. Bu durum ise, çocukların değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilmesini sağlayabilmesi açısından hem robotik bilimi hem de kodlama ile yan yana olmasını gerektirmekte. İnternet tarayıcıları gibi farklı kaynaklar ise kişilere, çocuklara robotik ve kodlama eğitimi almaları bakımından eşsiz bir imkan sunuyor. Günümüzde ise Türkiye de bir çok eğitim kurumu robotik ve kodlama eğitimi alanında eğitimler veriyor. Bu eğitimler ile çocukların ve kişilerin analitik düşünme becerileri artırıyor ve mühendislik ile erken yaşta tanışıp kaynaşmalarına imkan sağlıyor. Robotik-kodlama eğitimi, küçük yaştaki çocuklar için genellikle robotik kodlama seti ile oyunlar ve oyuncaklarla başlamakta. Böylece çocuklar genç yaşlarda robotik kodlama seti ile, kodlama ile tanışmış oluyor.

Hemen hemen on sekiz bin üye barındıran BÜMED’in (Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği) yirmi birinci yüzyılın sağladığı yetenek ve özelliklere sahip çocuklar yetiştirmek maksadıyla kurduğu BÜMED MEÇ (Merak Eden Çocuk) Okulları da, derslerinde bilişim teknolojilerini de kullanma fırsatı sunuyor. Eğitim programlarını bilişim teknolojileri yardımı ile deneysel yollar ile öğrenmelerine fırsat tanıyor. Böylece çocuklar kendileri robotik ve kodlama eğitimi yardımıyla kendilerini genç yaşta geliştiriyor. 

İlginizi Çekebilir  Bilişim Sistemleri Üniversite Tercihleri

Robotik Kodlama Oyunları

Yeni nesil diye ifade ettiğimiz Z kuşağı gençlerinin Robotik kodlama oyunları ile yeni nesil diye ifade ettiğimiz gençlerinin oldukça ilgili olduğunu görmekteyiz. Çünkü günümüz teknolojisinde bilişim teknolojileri materyalleri elimizden düşmüyor. Böylece gençlerin bilgiye erişmesi oldukça kolay ve hızlı oluyor. Robotik ve kodlama alanında örneğin engelleri aşmak için eğer, ise, değilse gibi yöntemleri kullanarak, bir çok keyifli kodlama oyunu yapabiliyorlar. Kişiler oyun oynarken aynı zamanda da programlama dillerini de öğrenmiş oluyor. Bu eğitim eğitimler ile ilgili bir çok web sitesinde video içerikleri mevcut.

Robotik kodlama

Robotik Kodlama Neler Kazandırır?

Kodlama önemlidir çünkü giderek dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Peki robotik kodlama neler kazandırır? Sorusuna gelecek okursak ;Eğitim, gerçekleri hatırlamakla ilgili değildir. Parmaklarımızın ucunda hazır bulunan bilgilerle, çocuklarımıza ne düşüneceklerini değil, nasıl düşüneceklerini öğretmeliyiz . Bunu başarmanın en iyi yollarından biri çocuklara mümkün olan en iyi çözümleri bulabilecekleri araçlar vermektir ve kodlama da bu araçlardan biridir.

Robotik ve kodlama öğrenen çocuklar, düşünme becerilerini daha da arttırmaktadır. Problemleri çözme becerileri artar. Ayrıca konsantrasyon ve dikkat becerileri gelişir. Kazanımları maddelendirebiliriz;

  • Hazırlık: Gelişen bilişim teknolojilerine her an hazır olmak.
  • Takım çalışması: Çocuklar, projelerinin bitmesini hızlandırmak için birlikte çalışırlar.
  • Programlama becerileri: Robotik ve Eğitimin yanı sıra aynı zamanda programlama becerilerinin gelişimi.
  • Analitik düşünme: Karmaşık robotik sorunlar için öğrencilerin sorunları parçalara bölerek, ardından çözümü bulması gerekir.
  • Yazılı ve sözlü iletişim becerilerini geliştirir: İletişim, yaşam için olmaz ise olmazdır.

Robotik Kodlama Atölyesi

Çocukların robotik ve kodlama yı önemli bir şekilde öğrenmesinin en doğru yolu, bu eğitimin okullarındaki müfredatlarına dahil etmek olacaktır. BÜMED MEÇ Okulları, bu konuyu ana müfredatına ekleyerek çocukların bu konuda daha fazla sorumluluk almasına olanak sağlıyor. Fakat çocukların hepsi ana eğitimde bu olanağa sahip olmayabiliyor. Bu durumda aileler çoğu zaman, çocuklarını atölyesi ve kurslarına yazdırmayı tercih ediyor. Oluşturulan bu atölyelerde çocuklar ve kişiler, robotik bilimi ve programlama dili ile tanışıyor. Konunun ana hatlarına vakıf olan öğrenciler, sonrasında bu alana olan ilgilerini de arttırmış oluyor. Bununla birlikte bireyler, algoritmaların çalışma mantığını anlıyor ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirmiş oluyor. Aynı zamanda bu atölyeler ile robotik nesnelerin parçalarının da öğrenilip nasıl kullanılacağı hakkında dersler veriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler