Otomasyon sistemi denildiğinde rahatlıkla şunu anlayabiliriz ki, Otomasyon bilişsel alanlarda veyahut endüstriyel alanlarda insan olmadan da işlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi durumudur. Mobil Otomasyon ise son dönemlerde ortaya çıkan bir kavramdır. Mobil otomasyon konuşunsa değinecek olursak ise, yaşamın her alanında karşımıza gelebilecek otomasyon türlerinden birisidir.
Mobil otomasyonun bir diğer anlatım şekli ise insan ile makinelerin arasında olan iş bölümüdür diyebiliriz. Eğer ki bir iş gerçekleşiyorsa ve bu işin gerçekleşmesinde yarı insan gücü yarı makine gücünden yararlanılıyorsa burada yarı otomasyon sistemi var diyebiliyoruz. Lakin yoğun şekilde makine gücünden yararlanılıyor ise bu defa da tam otomasyon sisteminin olduğundan söz edebiliriz.
Otomasyon kelimesinin de kökeni Fransızcadır. Bundan dolayıdır ki Yunan dilindeki spontane kelimesi de kendi kendine hareket eden anlamına gelir. Mobil otomasyon serisi bir nevi elektronik ve yazılımla gerçekleştirilmektedir.
Mobil Test Otomasyon Araçları Nelerdir?
Mobil test otomasyon araçları aynı yazılım test araçlarında olduğu gibi kişilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için oluşturulan çalışmalardan ibarettir. Mobil otomasyon araçların arasında şu araçlar sıklıkla kullanılır.
- Monkey Talk
- Appium
- Calabash
- Espresso
- XC Test UI
Ayrıca:
- Appium mobil otomasyon Native Mobil ve Hybrid ortamlarında da test yapılmasını kolaylaştıran kodlardan birisidir. Mobil cihaz desteği eğer ki yetersiz geldiğinde Amazon Web servis gibi var olan esnek çözümlerden yararlanılır.
- Selenium Web Driver ise Ruby, Net ve PHP gibi programlama dilleri ve aynı zamanda tüm işletim sistemleriyle uyumlu olmaktadır.
- Monkey Talk, açık kaynak mobil otomasyon sistemleri arasında yer alır. Gerek IOS gerekse Android cihaz üzerinden uyumlu olabiliyor.
- Momentum, Mobven firmasının kendi mobil yazılım içinde kullanmak adına geliştirdikleri sonrasında da ürün haline getirip satışa sunulan mobil test otomasyon araçlarından birisidir.
Bu otomasyon araçları içinde uygun olan otomasyon araçlarının her biri test amaçlıdır. Uygun görülen yazılıma sahip olan mobil test otomasyon araçlarından yararlanılacaktır.
Mobil Otomasyon Araçları Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Mobil otomasyon araçları seçilirken ilk olarak birtakım kriterlere dikkat edilmesi gereklidir. Özellikle mobil otomasyon aracı seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamamız uygun görülür.
- Kodlama ve çalıştırma kolaylığı sunması
- Community desteği alma
- Simulatör ve emulatör desteği
- Uygulama dili ve tool kullanımı
- Otomasyonu uygulayan kişinin kodlama bilgisi
Bu mobil otomasyon sistemi tüm otomasyon sistemleri ile entegre olacak şekilde uygulanmalıdır.
Otomasyon Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Mobil otomasyon sistemlerinin birtakım avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlarından en önemlisi elbette ki tüm irili ufaklı cihazların tek bir ekrandan kolaylıkla yönetilebilmesini sağlayan sistemdir. Elbette ki bir fabrikaya kurulan bir otomasyon sisteminin bir veya birden fazla kişinin yapabileceği işi zaman olarak aza indirgeyebilir ve ayrıca insan gücüne gerek duyulmaz.
Fabrikanın var olan işlerinin tek başına programlayabildiği gibi aynı zamansa işin detayları hakkında raporlama yapabilir. Elbette bu otomasyon sistemleri sayesinde işverenler işçiye verecekleri ücret, ek ücretler ve yemek, yol giderleri gibi maliyet kalemlerinden de kurtulmuş olur. Bundan dolayıdır ki işverenler açısından otomasyon sistemlerinin büyük faydaları ve avantajları bulunur.
Otomasyon Sistemleri Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
Otomasyon sistemleri günümüzde çok sayıda iş alanlarında kullanılabildiği gibi ayrıca Fotoğraf makineleri, Bilgisayar, tarayıcı ve yazıcı, Beyaz eşya sektörüne kadar çok sayıda alanda sıklıkla kullanılır.
Dolayısıyla teknolojinin en önemli nimetlerinden olan otomasyon sistemleri uygulandıkları alanlarda kişilerin yaşamını kolaylaştırmaktadır. Özellikle önümüzdeki senelerde de üretim sisteminin buna bağlı olarak artacağını söyleyebiliriz.