30 Eylül Cumartesi 2023

Frontend ve Backend Nedir? Farkları Nelerdir? (Kısa Anlatım)

Frontend ve Backend terimleri web tasarım aşamalarında kullanılan iki farklı katmanı ifade eder. Front-end “Ön yüz”, Back-end ise “Arka yüz” demektir. Bu iki katman web yazılımlarında fonksiyonel ve sistemsel olarak geliştirme aşamalarıdır. Frontend görselin hazırlanmasında etkili olurken backend ise veri tabanı gibi arka yüzde çalışma anlamına gelir. Yazımızda Frontend ve Backend Nedir? farkları nelerdir? konularının kısaca anlatımını bulacaksınız.

Front End ve Back End Farkları

Frontend

Frontend terimi Türkçe olarak “Ön yüz” anlamına gelmektedir. Bir web sitesine girdiğinizde frontend ara yüzün, görselin tasarım ve geliştirmesine verilen addır. Client-side olarak ifade edilen web sitesi ön yüzü HTML, CSS ve JS (JavaScript) teknolojileri kullanımı ile oluşturulur. Web sitesinin oluşturulmasında içerik yerleştirme, yazı karakteri ve boyutu, renk ve diğer görsel tasarım özellikleri frontend tarafını temsil eder.

Bu işi yapan kişiye ise Front-End Developer denir. Ön Yüz Geliştirici olarak ta bilinen bu kişiler yazılıma elbise giydirerek onu şekillendirir. Ve görsel açıdan anlaşılır hale getirir.

Backend

Backend terimi Türkçe olarak “Arka yüz” anlamına gelmektedir. Back-end, web sitesinin arka planında çalışan yazılımdır. Şöyle ki perde arkasında bulunan, kullanıcıların göremediği kısımların geliştirilmesidir. Yapılan işin server kısmı ve taban yazılımını geliştirme de diyebiliriz.

Web sitesinin hangi yazılım ile programlanacağı, veri tabanına bağlanması işlevleri Backend tarafına girer. PHP, Java, C#, ASP.NET, MS Sql, Python, MySQL, MogoDB teknolojileri kullanılarak backend yazılım tarafı yapılır. Bu işi yapan kişiye ise Back-End Developer (Arka Yüz Geliştirici) denir. Bu kişiler sistemin mimarisini oluşturur ve veri tabanı yönetimi, sunucu ayarlamaları yapar. Böylece sistemden hızlı bir şekilde, en yüksek seviyede verim alınır.

Front-End & Back-End Developer
İlginizi Çekebilir  Yazılım Mühendisi (Yazılımcı) Nedir? Nasıl Olunur ve Ne Gerekir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler