Bilişim teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlar hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda bilişim teknolojilerinin kullanım alanlarından ayrı ayrı bahsedeceğiz. İki ayrı sözcükten oluşan yapıda bilgiyi oluşturabilmek sonrasında ise kullanabilmek ve oluşan mevcut durumu kullandıktan sonra ulaşabilmek günümüzde oldukça önemlidir. Günümüz çağında bunu iyi bir şekilde gerçekleştirebilmenin yolu ise iletişimin gücüdür. Bilişim teknolojileri ve bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar ise bilginin hali hazırda olan iletişim halinde olduğu bütün bu gelişmeleri oluşturmaktadır. Bilginin oluşturularak iletildiği bu alanlardaki her bir önemli gelişme hayatımıza etki ederek şekillendirmeye devam etmekte. Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar adı altındaki bu yazımızda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Bilişim Teknolojileri Nedir ?
Bilişim teknolojileri Türkçe olarak Bilişim Teknolojisi (BT) , İngilizcede olarak Information Technology (IT) olarak ifade edilmektedir. Bilişim teknolojileri nedir sorusu için BURAYA tıklayabilirsiniz. Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar teknolojinin gelişmesiyle günden günde değişiklik göstermektedir. Ve böylece kendini geliştirmeye devam etmektedir. Bugün hayretle baktığımız ve incelediğimiz teknoloji, iki gün sonra sıradan ve herkesin kolayca ulaşabildiği bir duruma gelmektedir. Örneğin akıllı kol saatlerinde ki nabız ölçer, adım sayar, jiroskop, ivmeölçer ve diğer özellikleri sayesinde insan sağlığının takibi gibi oldukça önemli hayati meseleleri kayıt ederek kişiye olumsuz durumda uyarı vermektedir. Bu bilişim teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanların başında gelmektedir. Yıllar önce üreticilerin söyledikleri projeleri duyduğumuzda inanamadığımız bilişim teknolojileri, artık hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi.
Bilişim teknolojilerini sadece bilgisayar ya da bilgisayar argümanları olarak düşünmek doğru olmaz. Bunun için sizlere aşağıda bilişim teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Çok geniş bir konu olan bilişim teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlar ve sektörlerden bahsederken kısa ve sade bir biçimde anlatmaya çalıştık. Sorularınız ve merak ettiğiniz paylaşmamızı istediğiniz konular ile ilgili aşağıya yorum yapabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bilişim Teknolojilerinin En Çok Kullanıldığı Alanlar
Sağlık
Bilişim Teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlardan biri olan sağlıktaki yeri, Hastalığa tanı koyulması ve hastaların tedavileri boyunca bilgisayarlı tomografi, ultrason ve mikro cerrahi gibi bir çok sayabileceğimiz yöntemlerin kullanılmasıdır. Bazı hastalar için ise 3D yazıcılarla da protez ve organlar üretilebilmektedir. Hastaneye gidecek kişilerin 182 hattını arayabilmekte veya web üzerinden MHRS (Merkezi Hasta Randevu Sistemi) üzerinden gitmek muayene olmak istediği doktor için randevusunu alabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi akıllı saatlerin kullanımıyla sağlık uygulamalarına erişebilmekte ve kullanılabilmekte, kişi günlük olarak yaktığı kalori miktarını, istediği süredeki ateş ve nabız hızı gibi bilgilerine ulaşabilmekte, bunları rapora dökerek kontrolünü sağlayabilmektedir.
Günlük Yaşam
Bilişim Teknolojilerinin günlük yaşamımızdaki yeri saymakla bitiremeyeceğimiz bir gerçek. Bu yazıyı okurken dahi Bilişim Teknolojilerinin sağladığı imkanlardan yararlanmaktayız. Müzik dinlemek, film izlemek, araştırma yapmak, tezimizi yazmak, arkadaşlarımız ile konuşmak için bilişim teknolojileri araçlarını kullanmaktayız. Değişik mobil uygulamalar ve web uygulamaları keşfederek, güzel vakit geçirebiliriz. Günümüzde hızla gelişen masa üstü oyunlarını arkadaşlarımızla oynayabiliriz.
Ulaşım
Bilişim Teknolojilerinin ulaşım konusunda kullandığımız yeri denilince çoğumuzun aklına Navigasyon uygulamalarının geldiğini biliyoruz. Daha önceden gitmediğimiz bir yere bile navigasyon uygulamaları sayesinde rahatça gidebilmekteyiz. Trafik durumunu yol çalışmaları gibi durumlarınıda görebilmekteyiz. Çeşitli uygulamalar ile terminallere gitmeden istenilen bir ulaşım aracı bileti almak için bilişim teknolojileri araçlarını kullanmaktayız. Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar olarak ulaşım kategorisini sizlere bu şekilde kısaca anlatmaya çalıştık.
Eğitim
Bilişim Teknolojilerinin kullanıldığı alanlardan bir diğeri ise eğitim. Anaokulu, ilk okul derken üniversiteye kadar tüm öğrencilerin bilgilerinin, devamsızlık bilgilerini, notlarının kayıt etmek için bilişim teknolojilerinden yararlanmaktayız. Öğretmenler anlık olarak etkileşimli ders yapabilmek için bilgisayar ve akıllı tahta, projeksiyon gibi bilişim teknolojilerinin sağladığı araç ve gereçleri kullanmakta ve hazırladıkları sunularla veya görsellerle ders işleyişini güçlendirmektedir. Birçok üniversite ise uzaktan eğitim yoluyla açtığı bölümlerle mezun vermektedir. Öğrenciler ise EBA gibi farklı e-öğrenme kanallarını kullanarak ders bilgilerine erişebilmektedirler. Birçok kurum Bilişim Teknolojileri eğitimi vermektedir. Eğitimler hakkında detaylı bilgi almak için Eğitim ve Öğretim kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Güvenlik
Bilişim Teknolojilerinin kullanıldığı alanlardan bir diğeri ise güvenlik. Bunların başında ise kameralar gelmekte ve güvenlik sistemleri açısından artık daha akıllı kalıcı çözümler sunmaktadır. Kişiler iş yerlerinden evlerini kontrol edebilmekte ve bunun gibi bir çok ev ve işyeri daha güvenli bir şekilde korunmaktadır. Akıllı saatler ile anne babalar çocuklarını çeşitli uygulamalar üzerinden takip ederek, nerede olduğunu anlık olarak görebilmektedirler.
Bankacılık ve Alışveriş
Bilişim Teknolojilerinin kullanıldığı alanlardan bir diğeri ise bankacılık ve alışveriş. Bankaya gitmeden, sıra beklemeden hemen hemen her bankacılık işlemi internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir. Güvenlik için bankaların geliştirdiği Sesli veya elektronik imzalar aracılığı ile bankacılık işlemleri yürütülebilmektedir. Şunu belirtmeliyiz ki bankamatikler bile bilişim altyapısı ile çalışmaktadır. İnternet üzerinden yaptığımız alışverişler ise zamanı ve ulaşım imkanı olmayan kişiler için kolaylık sağlayan hizmetlerden olmuştur.
Sinema ve Televizyon
Bilişim Teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlar dan biri ise sinema ve televizyon. Örnek verecek olursak bilgisayar teknolojisinin geri olduğu yıllarda bir senarist kamera ile çekilmesi mümkün olmayan sahneleri senaryosuna dahil etmiyordu bile. Günümüzde ise teknolojini ilerlemesi ile bilgisayar efektlerinin gelişmesi sayesinde senaristler artık hemen hemen hiç bir sahneden kaçınmadan hikayelerini yazmakta. Yeşil perde denilen çekimler ile en zorlu sahneler efektler kolayca bilgisayar ortamında oluşturulabiliyor. Animasyon efektlerinin hız kesmeden gelişmesi ile de tamamen bilgisayar yardımı ile kolayca muazzam efektler eklenerek filmler oluşturulabiliyor. Böylece izlemesi keyifli sahneler bizlerle oluyor.
İletişim
Bilişim Teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlarından olan iletişim den, yukarıda günlük yaşam bölümünde de biraz bahsetmiştik. Telefon, bilgisayar, tablet, oyun konsolları veya televizyon araçları yardımı ile görüntülü ve sesli konuşma yapılabilmektedir. Görüntülü konferans ve seminerlere katıla bilinmekte ve oluşturulabilmekte. Yerli veya yabancı şirketler toplantılar gerçekleştirebilmektedir. E-posta veya mobil uygulamalar yardımı ile çeşitli sosyal ağlar üzerinden iletişim sağlanabilmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (kısaca BTK), Türkiye’de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur.
Üretim ve Sanayi
Bilişim Teknolojilerinin kullanıldığı alanlardan üretim ve sanayi den bahsedecek olursak, otomotiv sanayisindeki gelişmeler, donanım sektöründe görülen gelişmeler ve savunma sanayisinde yaşanan gelişmelerde oldukça hızlı bir yükseliş vardır. Çünkü artık makineler üretime girdikleri için hata payı minimum seviyelerinde görülmektedir ve aynı zamanda üretim hızı artmaktadır. Robot teknolojisi de denilen bilişim teknolojisinde ki bu gelişme Endüstri 4.0 adında ortaya çıkmış bir kavramdır.
Mühendislik ve Mimarlık
Bilişim Teknolojilerinin kullanıldığı alanlardan mühendislik ve mimarlık, yukarıda bahsettiğimiz üretim ve sanayi ile de birbirine bağlantılı biçimde gelişim göstermektedir. Binaların temelleri, elektrik tesisat bilgileri, iç mimarisi, dış mimarisi ve dekorasyon olayları bilişim teknolojileri tarafından sunulan kolaylıklar yardımıyla bilgisayar ortamında hazırlanmakta. Boyutlarına kadar detay bilgisi ile detaylandırılan çizimler tasarlanarak 3 boyutlu yazıcılar ile minyatürleri yapılmakta. Böylece tasarımdaki hatalar ve düzeltilecek yerler tespit edilebilmektedir. Yapılan modellemelere testlerden geçirilebilme şansı verilir. Böylece eksiklikler belirlenir. Ve yapılmak istenen mimarlık eserlerinin gerçeğine geçilebilir.
Bilişim Teknolojileri Eğitim Olanakları
Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bölümü, bilgisayar teknolojisi ile ilgili olarak hemen hemen her işi yapan bir bölüm olmuştur. Bu bölümlerden mezun olan kişiler gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörlerde iş bulabilirler. Lisans ağırlıklı bölüm olan eğitim programı kişilere oldukça donanımlı bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar ile ilgili bir meslek hayatı sağlamaktadır. Sizler için bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bölümü hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanları sizler için derledik. Bir sonraki yazılarımızda Bilişim Teknolojileri Üniversite Bölümleri ve hangi bölümleri tercih etmeniz gerektiği konularından bahsedeceğiz. bilişim teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlar