Bilişim teknolojisi ve alanı hakkında sizler için önemli bilgiler paylaşacağımız bu yazımızda bilişim teknolojisi konusunun hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve bunu avantaja nasıl çevirebileceğimizden bahsedeceğiz. Her saniye elimizden bırakmadığımız telefonlardan, bilgisayarlardan hatta akıllı saatlere kadar hepsi bilişim teknolojileri ile bağlantılıdır. Bu makalemizde sizlere bilişim ve bilişim teknolojisi sözcüklerinin tanımlarından, Bilişim Teknolojileri Alanı konularından, Bilişim Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar? konusundan bahsetmeye çalışacağız. Ayrıca sizlerden gelen istekler doğrultusunda sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız.
Bilişim Teknolojileri Nedir? Bilişim Süreçleri Nelerdir?
Bilişim Teknolojileri Nedir? sorusu son günlerde arama motorlarında çokça aranan soruların başında gelmeye devam ediyor. Bu sektörü, gündelik hayatta vazgeçilmez kılan hesaplamalar ve bilgilerin kurumsal alanındaki altyapısını oluşturmasıdır. Bu gibi altyapıları bilgisayar içinde çalıştırarak kullanım imkanı veren Bilişim teknolojileri bilişim alanında kolay yöntemleri bulmayı sağlayan yapısal düzeydeki bilimin bir dalıdır. Bilişim teknolojileri alanı olarak her daldan bilgiyi bularak analiz edebilme ve mekanik olarak ta hesaplamalar yaparak elektronik devreler barındıran cihazlar ile nizami bir şekilde işleme bilimidir diyebiliriz. Bilişim ile uğraşan kişiler, öncelikle olarak oluşturdukları bilgiyi, daha sonrasında ise bu bilgiyi tanımlar ve elde ettikleri bu bilgi birikimlerini istedikleri yöne dönüştürebilirler. Bu süreçlerin ileri aşamalarında algoritmik olarak süreçler oluştururlar. Karmaşık denilen sistemlerin tasarımlarını yaparlar ve soyut hesaplamalar ile gerçeğe dökerler. BT alanı içerisinde kendilerini geliştirerek, günlük yaşama sunarlar.
Bilişim Teknolojileri Alanı Nedir?
Bilişim Teknolojileri Alanı hakkında konuşacak olursak, bilişim teknolojileri Türkçe olarak (BT) , İngilizce olarak Information Technology (IT) olarak adlandırılmaktadır. Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu dışında alanın altında bulunan Ağ İşletmenliği, Yazılım Geliştirme dallarının eğitimlerini ve öğrenimlerini kazandırmayı amaç edinmiş alandır. Teknolojinin gün geçtikçe hızlanmasıyla ve gelişmesiyle Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmıştır. Bu nedenle Bilişim Teknolojileri alanında kendini geliştirmiş kişilere ihtiyaç duyulur. BT Alanı altında yer alan diğer dallar ise Yazılım Geliştirme ve Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik alanları olmuştur. Bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin alt konularını içermektedir. Bu alan dört kategoride incelenmektedir. Bunları sıralayacak olursak; donanım, ekipmanlar, hizmetler ve yazılımlardır. Bilgisayar sistem ve donanımlarından kısaca bahsedecek olursak ,bilişim teknolojileri alanı uygulamaları konusunda süre gelen gelişmeleri ve buna bağlı olarak programın yürütülüp yönetilmesini, bilişim tasarımlarını, geliştirilen yazılımları, bilişim teknolojileri alanı teknolojisinin sağladığı bilgisayar vasıtasıyla işlenerek saklanmasını korunarak erişilebilir olmasını ve en son olaraktan paylaşılması gibi süreçleri tanıyan teknolojik bir alan olmuştur. Bilgisayar veri yönetiminden bahsedecek olursak, ağ bağlantılarını, bilgisayar donanımlarını, veri tabanı ve yazılımların geliştirilerek tasarlanması aşamaları ve bilişimdeki sistemlerin yönetimi, gibi konular ile ilgilenir. BT konusu sayesinde veriler ile bilgiler en kısa sürede onlarca, yüzlerce, binlerce, milyonlarca kullanıcıya anlık olarak erişebildiği bir gerçek. Bilişim teknolojileri alanı sayesinde İletişim araçları ile bilgisayar, bilişim teknolojilerinin en temel faktörleri olmuştur.
Bilişim Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar?
Bilişim Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar sorusunu bu bölümü okumak isteyen ve bölüm ilgilenmek isteyen kişilerin sıkça sorduğu soruların başında geliyor. Bu bölümden mezun olan kişiler bilgisayar firmalarında veya büyük şirketlerde teknisyen olarak, web tasarımcılığı alanında eleman arayan şirketlerde, müşteri temsilcisi gibi mesleki istihdam alanlarında kendilerine iş imkanı bulmaktadır. Kullanıcı ara yüzüne sahip olan geliştirilmiş uygulamalar ve veri tabanları ile ilişkili olan programların kullanımı ve yönetimini içeren hizmet veren ve bu hizmetlere ihtiyacı olan şirketler ve kamu kurum ve kuruluşlarında, web tasarımı hizmeti sunan veya web ortamında iş yapan etkileşim halinde programlar hazırlayan yazılım firmalarında veya bu hizmetlere ihtiyacı olan şirket, kamu kurum ve kuruluşlarında iş imkanı bularak çalışabilirler.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü alanını kazanmak isteyen kişiler, ÖSYM nin yapmış olduğu sınavların sayısal türünde yeterli puanı almaları gerektiğini daha önceki yazımızda anlatmıştık. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü ile alakalı üniversiteler ve taban puanları ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıda BURAYA TIKLAYARAK yazımızı inceleyebilirsiniz. Sorularınızı ilgili makaledeki yorumlar kısmına belirtebilirsiniz.
Bilişim Nedir?
Bilişim Nedir kelimesini uzun olarak tanımlayacak olursak, kişilerin teknik yönden, ekonomik yönden ve toplumsal yönden kullandığı iletişimi ve bilimin vazgeçilmezi olan bilginin, tertipli ve akla yatkın bir şekilde, olmaz ise olmaz bilgisayarlar ve buna benzer elektronik cihazlar yoluyla işlenmesidir diyebiliriz . Hesap ve bilginin en basit şekiller ile kurulup ve uygulanması üzerine duran bir bilim olmuştur. Bilişim sözcüğünü kısaca tanımlarsak, bilginin halihazır bir bilgisayar veya buna benzer bir teknolojik cihazlar yardımı ile aktarılmasıdır. Kurumsal bilişim ile de bağlantılı olan bilişim sayısal yönlü matematiksel kuramlar üreticisidir. Bilimin önde gelen Bilişim Teknolojisi kavramının temelini oluşturan bu bilim kendisine bağlı olan bağlantılarından biri olan Bilgisayar bilimi ile ilgili olaraktan var olan süreç ve nesneleri hedefleri doğrultusunda amacına ulaştırarak soyut yönlü matematiksel hesaplamalara ve algoritmalara dönüştürür. Bütün bu kavramların içerisinde soyut bilgileri depolayıp cihazlar oluşmasını sağlayan kavram ise teknik bilişimdir. Bilişimin temeli ise kaçınılmaz, matematik bilimi, fizik bilimi ve elektronik mühendisliği denilebilir.
Bu alanında ki bir diğer kavram olan donanımlar ve yazılımlar ise, BT alanı üzerinde bilişim teknolojisinin kullanılması için ortam sağlayan yardımcılardır. Bu teknolojiler hali hazırdaki süreç üzerinde yaşamı çokça kolaylaştırarak kişilerin zamanını daha verimli kullanılmasına yardımcı olan teknolojilerdir. Bilgiye insanların istediği zaman diliminde, dünyanın neresinde olurlarsa olsun hızlı ve anlık olarak erişebilmelerine imkan verir. Bu sayede de bilginin üretimi sağlanır.
Bilişim teknolojileri alanı sanayi ve endüstrinin temelini oluşturur. Üretime ve gelişime etki ederek büyümeyi sağlar. Ülke ekonomilerinin büyümesinde çok büyük rol oynar. Dünyada bulunan birçok firmaya kolaylık sağlayarak, ekonomik harcamalarını en aza düşürür. Böylece Dünya çapında ki diğer firmalar ile yarışırlar. BT alanı derken , televizyon, bilgisayar, radyo, vazgeçilemez olan akıllı telefonlar, internet, tabletler, elektronik postalar ve mobil cihazlar bilişim teknolojilerinin birer alanı ve ürünüdür. Bilişim teknolojileri gün geçtikçe bazı bilim dalları üzerinde gelişme göstermektedir. Bunlardan bazıları ise şunlardır; moleküler biyoloji, kuantum mekaniği, ekoloji, enformasyon, oşinografi ve uzay bilimleridir.
Yukarıda saydığımız alet veya ürünler haricinde de bir çok örnekleri vardır. Bunlardan bahsedecek olursak; hesap makineleri, izole kablolar, telgraf ve telefon hatları, radyo ve televizyon vericileri, elektronik tüpler, ses ve video kayıt cihazları, elektronik makineler, bilgisayar ekipmanları ve bazı aletler, telekomünikasyon sistemleri gibi bir çok örneği mevcuttur.
Bilişim ve İletişim
Bilişim ve İletişim konusu birbirleri ile oldukça önemli ve içli dışlı ve bağlantı halinde olan teknolojilerdir. Telekomünikasyon sistemlerine katkı sağlayarak dijital verilerin dijitalleşmesi ile bilgilerin bu yolla gönderilmesinde başarılı olmuştur. Bu şekilde bilişim ve iletişim teknolojileri birbirlerini bütünleyen veya birleştirip tamamlayan iki kavram olmuştur. Bilişim ve iletişim teknolojileri, ekonomik ve toplumsal gelişmelerin bir parçasıdır. Kişilerin birbirleri ile ve kurumlar arasındaki ilişkileri, iletişimleri çoğunlukla bilişim teknolojileri ve iletişim teknolojileri aracılığı ile sağlanmaktadır. Günümüzde kullanılan en değerli ve bilişimin vazgeçilmezi olan internet ağları; aynı zamanda da en genel iletişim araçlarındandır. Ağ bağlantıları aracılığı ile bilgisayarlar veya mobil cihazlar arasındaki bilgilerin transfer edilmesini sağlar.
Bilişim Yaşamı Nasıl Etkiler?
Bilişim geride kalan son 20 yıl içinde internetin, neredeyse her saniye kullanılmaya başlanması ile sayısız düzeyde işlemlerin ve uygulamaların temelini oluşturmakta. İletişim başta olmak üzere medya kuruluşları, ulaşım, lojistik, iş ve ev hayatı, gibi bir çok alanda bilişimden bir araç ile karşılaşılır. Bu yüzden günlük sıradan olsa dahi yaşamın her yerinde çığır açılmıştır.
Bilişim Teknolojileri ve Bilgisayar
Bilişim dediğimizde bilgisayar ve bilişim arasına ayrı bir konuda işlememiz gerekiyor. Neden mi? Çünkü yaşamın bir parçası olan bilgisayar, hızlı bir şekilde verileri ve dokümanları kısa bir süre zaman diliminde, kişilerin istediği şekle sokabiliyor. İşliyor, aktarıyor, depoluyor… Bilgisayarların günümüzde ve geleceğin her anında kullanılacak bir teknoloji olduğunu düşünüyoruz. Teknolojiyi ise bağımlılık ve bize zarar verecek şekilde değil, onu işimize yarayacak şekilde öğrenmeyi amaçlamalıyız.
Ülkemizde önemi yok ne yazık ki
Ülkemizde aslında bilişim teknolojilerinin gelişmesi için güzel adımlar atılıyor ancak çalışmaların daha da arttırılması gerekir. Teknolojik altyapının da yetersiz olduğu bir gerçek.