Süper bilgisayar, belirli bir zamanda üretilen ve kullanım kolaylığı sağlayan en hızlı ve yüksek performanslı bilgisayarlardır. Öyle ki saniyede bin trilyon işlem yapma kapasitesine sahiptirler. Şu anda kullandığımız bilgisayarlar, ilk üretilen bilgisayarlara göre daha küçük, hız bakımından daha hızlı ve aynı zamanda da ucuzdur. Öyle ki elde taşınabilen bilgisayarlar üretilerek hayatımıza girmiştir. Bu da bizlere kolaylık sağlamıştır. Günümüz teknolojilerinin gelişmesiyle, bu bilgisayarlar ile kablolu ve kablosuz ağ bağlantılarına erişim imkanı sağlarız. Bu durum kullanıcılara zamandan tasarruf sağlar. Süper bilgisayarlar 100 kişi ile aynı anda çalışma olanağı tanır. Böyle olduğundan dolayı diğer bilgisayarlardan çok daha pahalı bilgisayar sistemleridir. Önemli kuruluşlarda kullanılırlar. Yazımızda süper bilgisayar hakkında bilgi sahibi olurken çeşitlerinden ve ne işe yaradıklarından, kullanım alanlarından ve dünyanın ilk süper bilgisayarından bahsedeceğiz.
Dünyanın En Güçlü Süper Bilgisayarı
Süper bilgisayarlar fazlaca hesaplama gerektiren çeşitli alanlarda; Jeofizik, iklim ve hava durumu, tıbbi görüntüleme, nükleer silahlar ve reaktörler, yeni kimyasal araştırma (ör.Farmakoloji) ve kriptoloji gibi karışık fiziksel durumların çözümlenmesi ve yeni tasarımlar üretmek için matematiksel modellerin denenmesinde kullanılır. Bilgisayarların maliyeti azaldıkça, daha fazla endüstri spr. bilgisayarları projelerinde kullanmaya başladı.
Dünyanın ilk süper bilgisayarı 1960’ lı yıllarda, Amerika’da Control Data Corporation tarafından üretilen CDC 66008’ dir. Günümüzde ise Dünya’da 500’den fazla spr bilgisayar türü olduğu bilinmektedir. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Fugaku Japan Country tarafından geliştirildi. Hindistan’daki en hızlı süper bilgisayar Pratyush tur. NASA nın kullanmakta olduğu spr bilgisayar Pleiades’ tir. Dünyada en fazla spr. bilgisayarın olduğu ülke ise Çin’dir.
Türkiye’de ise İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ), bir tane süper bilgisayar bulunmaktadır.
Süper Bilgisayar ve Geleceğimiz
Geleceğin bilgisayarları ilerleyen zamanlarda, daha küçük ve şimdikilerden daha hızlı olma yolunda ilerliyor. En önemi özellikleri ise yapay zeka bakımından donanımlı olmaları olacak. Bu sayede, kullanıcıların bu sistemlerle kolayca etkileşime girmesine olanak sağlarken büyükçe miktarda bilgiyi en kısa zamanda daha verimli bir biçimde işleyebilecek.
Bilgisayar teknolojisinin gün geçtikçe gelişmesiyle teknoloji uygulamaları arasında giyilebilir bilgisayarlar karşımıza çıkacak. DNA bilgisayarları, sanal gerçeklik cihazları, kuantum bilgisayarlar, optik bilgisayarlar ve süper bilgisayarlar giderek gelişmekte olan teknolojiyle daha da kullanılabilir hale gelmektedir.
Kullanım Alanları
Kullanım yerlerine göre değişiklik gösteren spr. bilgisayarlar, hemen hemen her platformda kullanılmaktadır. Sizlere kullanım alanları maddeler halinde kısaca listeledik.
- Film-Sinema çekimlerinde
- Hava Durumu Olayları Departmanlarında
- Bilimsel Araştırma Bölümlerinde
- Veri Şifreleme ve Veri Madenciliğinde
- Çevre ve Hava Kontrol Sistemlerinde
- Dijital Oyun Geliştirilmesinde
- Mağaza Veri Tabanlarında
- Askeri ve Savunma Alanlarında
Spr. Bilgisayarların Özellikleri
Anlık olarak yüzden fazla kullanıcıyı destekler.
İnsanların hayal gücünden daha hızlıdır.
Her türlü işi yapacak kapasiteye sahiptirler.
Birçok insan üzerlerinde aynı anda çalışabilir.
Oldukça büyük depolama kapasitesine sahiptir.
Maliyet bakımdan süper bilgisayarlar çok yüksektir.
İşlemcileri çok büyük olan yüksek hesaplama hızını destekler.
Mantıksal ve Aritmetiksel işlemleri kolayca gerçekleştirir.
Spr. Bilgisayarların Avantajları
On bin işlemcisi olabilen ve birden fazla CPU’ ya sahip bilgisayarlardır.
Bu bilgisayarlar çok hızlı oldukları için kolay bir şekilde şifre çözerler.
Zamandan ve paradan tasarruf sağlamaktadır.
bilgisayarlar birçok işletim sistemini çalıştırır.
Bilgisayarların Dezavantajları
Elektrik harcamaları çok yüksektir.
Kurulması için çok fazla sayıda araziye ihtiyaç vardır.
Çok hızlı ısınırlar. Bunun için çok sayıda işlemciye ihtiyaç duyar.
En Ünlü Süper Bilgisayar Türleri
Aşağıda sizlere en çok bilinen, önemli kuruluşlarda kullanılan süper bilgisayar türlerinden bahsedeceğiz.
1-Titan S Bilgisayarı
Jaguar’ın güncellenmiş bir sürümü olan ve bilim projeleri için üretilmiştir. Titan süper bilgisayar, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda Cray Inc. firması tarafından yapılmıştır. Cray Linux Environment işletim sistemine sahiptir. Bu bilgisayarın hızı 17.59 petaflops ile 27 petaflops teorik tepe noktasıdır.
2-Jaguar S Bilgisayar
Jaguar süper bilgisayar, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda Cray Inc. firması tarafından üretilmiştir. Bu bilgisayar 1.75 petaflops hıza ve 224.256 x86 tabanlı AMD Opteron işlemci çekirdeğine sahiptir ve Cray Linux Environment işletim sistemi ile çalışır.
3-Nebulae S Bilgisayarı
Çin’ de bulunur. Nebulae spr bilgisayarının hızı 1.271 petaflops’ tur.
4-IBM Roadrunner S Bilgisayarı
Roadrunner, 1.042 Petaflops hızına sahiptir. IBM şirketi tarafından Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda üretilmiştir. Red Hat Enterprise Linux işletim sistemine sahiptir.
Roadrunner Spr. bilgisayarı, ABD nükleer cephaneliğini modellemek için tasarlanmıştır.
5-Tianhe-I S Bilgisayar
Çin Halk Cumhuriyeti, Tianjin’deki Ulusal Süper Bilgi İşlem Merkezi’nde bulunmaktadır
Tianhe 1, petrol arama, uçak simülasyonu amacıyla oluşturuldu. Tianhe Spr Bilgisayarın hızı 4,701,0 tera FLOPS’tur. Bu bilgisayar 2010-2011 yılları arasında, dünyanın en hızlı bilgisayarı durumunda olmuştur.
6-K Bilgisayar S Bilgisayarı
Riken İleri Hesaplamalı Bilimler Enstitüsü’nde mevcut bu bilgisayar, Japonya’nın Fujitsu şirketi tarafından üretilmiştir. İklim araştırması, afet önleme ve tıbbi araştırma gibi çeşitli durumlar için tasarlanmıştır. Linux işletim sistemi ile çalışır ve hızı 8 petaflops’un üzerindedir.
7-Kraken Süper Bilgisayarı
Kraken Spr Bilgisayarı, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki Oak Ridge Liderlik Bilgi İşlem Tesisinde bulunur. Cray XT5 süper bilgisayarıdır.
8-Jugene S Bilgisayarı
Jugene süper bilgisayarı, IBM Şirketi tarafından üretilmiştir. Linux Enterprise Server işletim sistemi üzerinde kullanılmaktadır.
9-Pleiades S Bilgisayarı
Pleiades, NASA Ames Araştırma Merkezi’ndeki NASA Gelişmiş Süper Hesaplama Tesisinde bulunmaktadır. Peta ölçekli bir süper bilgisayardır. Bu bilgisayarın hızı 7.25 petaflop’tur. Pleiades spr bilgisayarı SUSE Linux Enterprise Server üzerinden çalışmaktadır.
10-IBM Sequoia S Bilgisayarı
IBM Sequoia 2011 yılında IBM şirketi tarafından Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda üretilmiştir. 20.13 petaflops hızına sahip bir Petascale Blue Gene / Q spr bilgisayarı olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bilgisayar, astronomi, enerji, nükleer silahlar, genetik ve iklim değişikliği amacıyla tasarlanmıştır. Haziran 2012’de piyasaya çıkmıştır.
ne bilgisayarlar varmış vay be