Oyun nasıl yapılır diye merak ediyorsanız ve oyun yapma programı arıyorsanız nereden başlayacağınız çok önemlidir. Çünkü en iyi oyun yapma programları, sizin en iyi kullanabildiğiniz ve hayal gücünüzü ortaya çıkartabildiğiniz programlardır. Bu nedenle oyun yapmak için yola çıkmadan önce iyi bir araştırma yapmakta fayda vardır.
Oyun Yapma Programları
iOs ve android oyun yapma programı seçerken öncelikle daha önce yapılmış olan oyunların hangi program veya programlar ile yapıldığını araştırarak işe başlayabilirsiniz. Çünkü profesyonel bir oyun yazmanın yolu, programı iyi derecede kullanmaktan geçer ve de profesyonel oyuncuların ihtiyaçlarını karşılayabilecek özellikleri barındırması gerekir. Oyun yapmak sanıldığı kadar zor bir şey değildir. Sadece biraz emek vermek, araştırma yapmak, oyun yapma programları ile vakit geçirmek ve programları iyi anlamak gerekir. Özellikle yabancı dilinizi, İngilizcenizi geliştirmenizde oldukça fayda vardır. Çünkü hemen hemen bütün kaynakların hepsi ücretsiz bir şekilde İngilizce olarak sunulmaktadır. Bu nedenle ücretsiz kaynaklardan yararlanabilmek için muhakkak yabancı dilinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde oyun yapmak sizler için daha kolay olacaktır.
Oyun Yaparak Para Kazanmak
Oyun yaparak para kazanmak bir hedef olabilir ancak kendinize eğlenceli bir yol haritası çizerek yola başlayacağınızı unutmayarak ve de eğlenmenin yanı sıra para kazanmanın da keyfini süreceğinizi hayal ederek adımlarınızı atabilirsiniz. Oyun geliştirme yaparken öncelikle kendinizin zevk alabileceği ve insanları da eğlendirebileceğini düşündüğünüz bir oyun tasarlama konusunda istekli olmalısınız. İşte bu da nasıl oyun yapılır sorusunun en temel cevabı olabilir.
Kendi Oyununu Yap
Çoğu oyun tasarımcısı gibi kendi oyununu yap ve eğlenerek para kazanmaya başla. Bu zorlu bir süreç gibi gözükse de kendinizde gerekli özgüveni sağlarsanız süreç oldukça kolaylaşacaktır. Para kazanmaya başlama süreci belki biraz uzun olabilir ancak buna karar verecek olan özgüveniniz ve öğrenme hırsınızdır.
En İyi Oyun Yapma Programları
Bazı oyun programlama programları ile sadece mobil platformalar için oyun tasarlayabiliyorken, bazı oyun motorları ise hem mobil hem de PC platformlar için oyun tasarlayabilirsiniz. Bu başlık altında PC ve mobil oyun hangi programla yapılır bu programları paylaşacağız.
Unity
Oyun geliştirici olmak istiyorsanız ilk araştıracağınız oyun yapma programı Unity olabilir. Unity ile oyun yapmak belki biraz karmaşık gelse de piyasada bilinen birçok oyunun yazıldığı oyun programı Unity’dir. İyi bir C# ve JavaScript kodlama bilgisine sahip olursanız Unity ile oyun kodlamak sizlere çocuk oyuncağı gelebilir. 2D ve 3D oyun yapımı, animasyon ve sinematik yapımı gibi bir çok alanda Unity size fazlasıyla yetecektir. Çoklu platform desteği sunması da en büyük avantajlarındandır. İnternet üzerinde Unity ile ilgili birçok ücretsiz kaynak bulabilirsiniz.
Unity’nin ücretsiz olarak kullanabileceğiniz öğrenci ve kişisel sürümü yanında ek özellikler sunan 40$/Aylık ve 399$/Yıllık Unity Plus ve ayrıca 150$/Aylık ve 1500$/Yıllık ödemesi olan Unity Pro sürümleri de mevcut. Daha farklı firmalara özel sürümleri de var fakat yeni bir oyun geliştiricisi iseniz sonraki aşamalarda bu sürümlerle de ilgilenebilirsiniz.
Unity Sürümleri ve ücretleri ile ilgili Unity Resmi Sitesi üzerinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Unreal Engine 5
Unreal Engine, oyun geliştiricileri ve tasarımcılarının ve de içerik oluşturucuların yeni nesil gerçek zamanlı 3D içerik ve projelerini her zamankinden daha fazla özgürlük, sadakat ve esneklikle gerçekleştirmelerini sağlayan en iyi oyun yapma programları arasında üst sıralarda kendine yer bulan oyun programlama aracıdır. Unity’de olduğu gibi piyasada aklınıza gelebilecek birçok ünlü oyun Unreal Engine ile yapılmıştır. En büyük rakibi Unity denilebilir. Hatta oyun severler Unity ve Unreal Engine arasında çoğu zaman hangisinin en iyi oyun yapma programı olduğu konusunda fikir ayrılığına düşmüştürler. Ancak, şu bir gerçektir ki; Unity ve Unreal Engine oyun yapma programları arasında tartışmasız ilk 2 sırayı paylaşmaktadır.
Unreal Engine de birçok platform destekli oyun yapımına olanak sağlar. C++ programlama dilinizi bilmeniz gerekmektedir. Unreal Engine ile ilgili internet üzerinde birçok eğitim bulabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi almak için Unreal Engine resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Stencyl
Stencyl, ortalama oyun yapma programı değildir; iş akışınızı hızlandıran ve profesyonel uygulamalar ve oyunlar ortaya çıkartabileceğiniz muhteşem, sezgisel bir araç setidir. En önemli özelliği ise kodlamasız oyun yapma olanağı tanımasıdır. Mobil oyunlarınızı geniş platform desteği ile her yerde yayınlayarak, tüm oyuncuların oyununuza erişebileceğinden emin olabilirsiniz.
Stencyl desteklediği platformlar:
iOS (iPhone / iPad)
Android
Windows
Mac
Linux
HTML5
Stencyl Web sitesine gitmek için tıklayınız.
GDevelop
Gdevelop’u benzersiz ve kullanımı bu kadar kolay kılan özelliği oldukça kullanışlı ve kodlama bilmeden oyun tasarlama yapabileceğiniz sistemidir. Bu da bir programlama dili öğrenmek zorunda kalmadan oyununuzun mantığını ifade etmenin güçlü bir yoludur.
Oyunlarınızı Android, iOS, Steam ve daha pek çok yerde lolayca yayınlayabileceğiniz GDevelop ile oluşturulan oyunlar her yerde çalışır ve tek bir tıklamayla dışa aktarılabilir. Web’de, iOS ve Android için bir mobil uygulama ya da mobil oyun yaparak, Steam, Facebook Gaming’de yayınlayın. Itch.io, Newgrounds, Microsoft Mağazası gibi alanlar da yayınlayabileceğiniz platformlar arasındadır.
Gdevelop resmi web sitesine gitmek için tıklayınız…
Godot
Godot mobil oyun yapımı için çok sayıda ortak araç sunar, böylece tekerleği yeniden icat etmeden oyununuzu yapmaya odaklanabilirsiniz. Godot, izin verilen MIT lisansı altında tamamen ücretsiz ve açık kaynaktır. Taahhüt yok, telif yok, hiçbir şey yok. Yapacağınız mobil oyun, motor kodunun son satırına kadar sizindir. Bu özelliğ ile kolay oyun yapma programları arasındaki yerini almıştır.
Godot Desteklediği Platformlar:
Masaüstü platformlar: Windows, macOS, Linux, UWP ve *BSD.
Mobil platformlar: iOS ve Android.
Konsollar: Üçüncü taraf sağlayıcılar aracılığıyla Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
HTML5 ve WebAssembly kullanarak web’e dışa aktarın. Çoğu platforma tek tıklamayla dağıtın ve dışa aktarın. Kolayca özel yapılar da oluşturun.
Godot resmi web sitesinbe gitmek için tıklayınız…
Diğer Mobil Oyun Geliştirme Programları
Bunların dışında CopperCube, Armony, GameMaker: Studio, Construct 2 ve Cry Engine gibi oyun motorları da bulunmakta. Kısa bir araştırma yaparak masaüstü ve mobil oyun hangi programla yapılır sorusunun cevabını rahatlıkla bulabilir ve kend oyununuzu yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için Yazılım kategorimizi takip edebilirsiniz.