Giriş ve çıkış birimleri bilgisayarın donanımsal özellikleri arasındadır. Giriş birimlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Fare, Klavye, CD-DVD Okuyucu, Tarayıcı, Mikrofon, Optik Okuyucu, Oyun Kumandası (Joystick), Web Kamera. Çıkış birimleri ise; CD-DVD Yazıcı, Ekran, Hoparlör, Kulaklık, Çizici, Yazıcı, Projeksiyon Cihazı olarak belirtebiliriz. Bilişim teknolojileri geliştikçe bilgisayar giriş ve çıkış birimleri kategorilerine yeni elemanlar eklenmektedir. Sektörler tarafından yapılan projelere uygun donanımsal giriş çıkış birimlerinde değişiklik olabiliyor. Bu yazımızda en temel olan donanımları anlatmaya çalışacağız.
Bilgisayar Giriş ve Çıkış Birimleri Nedir?
Giriş ve çıkış birimlerinin ana kategorisi donanımdır. Giriş birimi denilince aklımıza bilgisayara dışarıdan eklediğimiz veya taktığımız donanım parçaları gelmelidir. Çıkış birimi denildiğinde ise aklımıza; bilgisayara vermiş olduğumuz komutları bize aktaran donanım parçaları gelmelidir. Ses, görüntü, çıktı gibi olayları düşünebiliriz. Donanım başlığı altında incelenen kategori, temel birimler ve çevre birimleri olarak ikiye ayrılır. Temel birimler; ekran kartı, anakart, CPU,RAM, monitör, harddisk. Çevre birimleri; yazıcı, tarayıcı ve çizici olarak örneklendirilebilir. Aşağıda tablo halinde anlatılmak istenen içerik belirtilmiştir.
Bilgisayar Giriş Birimleri (Input)
Giriş birimleri veya donanımları kullanıcı tarafından dış ortamdan bilgisayara aktarılması istenen verilerdir. Bu veriler komutlar aracılığı ile donanım birimleri tarafından bilgisayara aktarılır. Bunlar ses, rakam, görüntü olabilir. Bu tür verilere Giriş Birimleri denir.
Mouse (Fare): Bilgisayar ekranındaki öğeleri rahatça seçmemize yarayan birimdir. Özellikli olanları vardır. Oyun için geliştirilen ekstra tuş kombinasyonlu gibi seçenekleri mevcuttur.
Klavye: F ve Q olarak ikiye ayrılır. Donanımsal bir parçadır. Bilgisayarda istediğimiz yazı, rakam ve özel karakterler oluşturmamızı sağlayan bir giriş birimidir.
Barkod Okuyucu: Üzerinde barkod numarası olan her türlü yiyecek veya eşyanın özelliklerini aktaran donanım birimidir.
Tarayıcı: Fiziki olarak elimizde olan bir dokümanı bilgisayara aktarmamızı sağlar. Bu doküman resim, yazı veya bir şekil olabilir.
Mikrofon: Aldığı mevcut sesleri bilgisayara aktarmaya yarar.
Optik Okuyucu: Bu donanım birimi, sınavlarda optik okuyucuya işaretlediğimiz cevapları bilgisayara aktaran giriş birimidir.
Bilgisayar Çıkış Birimleri (Output)
Kullanıcı tarafından, bilgisayar veya herhangi bir elektronik cihazdan istemler doğrultusunda elde ettiği verilerdir. Bunlar görüntü, ses veya metin belgesi olabilir. Bu tür donanımsal parçalara Çıkış Birimleri denir.
Ekran (Monitör):İstediğimiz görüntüleri ekrana yansıtan çıkış birimidir. Ekran denilince sadece monitörü düşünmek doğru olmaz. Televizyonda bir ekrandır. Bir çıkış birimidir.
Hoparlör: Bir çok şeyde bulunan, ses çıkışında görevli donanım çıkış birimidir.
Yazıcı: Bilgisayar ortamında bulunan herhangi bir verinin dışarı çıkmasını sağlayan bir çıkış birimidir. Teknolojinin gelişmesi ile yazıcılar 3 e ayrılmış durumdadır; lazerli, nokta vuruşlu ve mürekkep püskürtmeli.